Ketchup z cukinii.

 Ketchup/sos z cukinii idealny do pizzy, czy na kanapkę. Bardzo dobry w smaku i zdrowy, można przechowywać w słoiczkach w piwnicy. Wychodzi dość ostry i wyrazisty w smaku, więc jesli ktos woli łagodniejszą wersję należy dodać mniej przypraw.

Przepis:
- 1,5kg obranej i wydrążonej cukinii
- 2 papryki czerwone
- 0,5kg cebuli
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- cukier
- sól
- 4 koncentraty pomidorowe po 180ml 

Cebulę i paprykę pokroić w kawałki, zasypać 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godz. Cukinię dodać do cebuli i papryki, zasypać 2 szkl. cukru i gotować 30min. Odstawić do wystygnięcia, a potem zmiksować blenderem i dodać 4 koncentraty, 1szkl octu, 2 łyżki bazylii, 2łyzki ziół prowansalskich, 1 łyżeczke papryki słodkiej i 1 ostrej, 1 łyżeczka pieprzu.
Wymieszać to wszystko, zagotować, gorące wkładać do słoiczków i zakręcać, nie pasteryzować.


Z podanego przepisu wychodzi ok 6 słoiczków 0,5ml.

SMACZNEGO!

Komentarze